Odata cu cresterea constanta a costurilor pentru energia electrica, tot mai multa lume este interesata de montarea de panouri fotovoltaice. Este un trend in aceasta directie, insa inainte de a lua decizia cu privire la un astfel de proiect este important sa stii cum alegi cele mai bune panouri fotovoltaice pentru a te bucura de eficienta energetica, de costuri cat mai mici si de un randament economic ridicat.

In ceea ce urmeaza vei putea afla o serie de informatii foarte utile cu privire la panourile solare si la care sunt criteriile de care trebuie sa tii cont pentru alegerea acestora.

Numarul necesar de panouri fotovoltaice

Un prim aspect asupra caruia trebuie sa ne oprim este numarul de panouri fotovoltaice de care avem nevoie. Aici trebuie tinut cont de suprafata acoperisului sau a locului unde vor fi montate acestea, dar si de consumul de energie al locuintei/spatiului. In acest sens trebuie sa pornim de la consumul de electricitate al unei locuintei raportat la un an de zile. Pentru acest lucru putem sa facem un calcul simplu in baza facturilor la energie pentru ultimele 12 luni.

In privinta suprafetei acoperisului sau a spatiului unde se vor monta panourile fotovoltaice, este important sa tinem cont ca pozitionarea suprafetei sa fie inspre sud. Ulterior, dupa ce se determina suprafata adecvata pentru montarea panourilor, trebuie sa se imparta suprafata respectiva in metri patrati la valoarea de 1,7. Acest lucru datorita faptului ca un panou fotovoltaic standard are circa 1,7 metri patrati prin prisma dimensiunilor de 100x164x4 centimetri. In acest mod se afla numarul de panouri care incap pe suprafata respectiva.

Tipul de panouri fotovoltaice

Dupa ce a fost determinat necesarul de electricitate intr-un an, dar si dupa calcularea suprafetei avute la dispozitie pentru amplasarea panourilor fotovoltaice, este necesar sa ne indreptam atentia inspre tipul de panouri solare. Acest lucru in contextul in care exista diferite tipuri de astfel de panouri disponibile pe piata. Printre acestea putem enumera panourile monocristaline, policristaline si hybrid mono.

Categoria de panouri monocristaline reprezinta cel mai vechi sistem de astfel de panouri si cele mai bine realizate tipuri de panouri. Sunt realizate dintr-o structura singulara si continua de cristale, de unde vine si denumirea. Aspectul este descris prin prisma unor celule cu suprafata plata avand aceeasi culoare, de cele mai multe ori neagra.

Panourile solare policristaline sau multicristaline se diferentiaza prin prisma procesului de productie si sunt realizate in baza unei tehnologii mai avansate. Pe langa panourile fotovoltaice propriu-zise, trebuie spus ca un sistem bazat pe aceste panouri necesita si alte echipamente sau materiale aditionale. Din acest motiv un sistem fotovoltaic complet este mult mai complex decat poate parea la prima vedere.

Un kit complet de panouri fotovoltaice poate fi On-Grid, adica energia electrica rezultata va fi produsa si injectata in reteaua de energie electrica nationala. Pentru cantitatea respectiva se va primi o compensare pentru prosumator, cel care produce energia electrica. Varianta Off-Grid este cea in care energia electrica rezultata va fi inmagazinata in baterii si ulterior se va consuma cat este necesar.